2018. sze 10.

Mitől sikeres egy családi vállalkozás napjainkban?

írta: Farmer lánya
Mitől sikeres egy családi vállalkozás napjainkban?

Bármerre is járok egyre többször üti fel a fejét, hogy adott egy jól működő vállalkozás, egy bejáratott ügyfélkörrel. És itt a vége. Hiába a rengeteg befektetett munka, idő, pénz, a tulajdonos, vagy inkább családfő kiöregedésével a vállalkozás széthullik, szétaprózzák, eladásra kerül. Adott az örökös is, de mégsem teszi bele az energiáját, hogy tovább vigye a gazdaságot, hanem egy teljesen más utat választ magának. Itt azokra gondolok, akik csak a pénz automatát látják a családi vállalkozásban. Persze, mindenki kövesse a saját álmait, nem kell máséban élni, de ha akarod saját magadra tudod a vállalkozást igazítani, hiszen, lehet, hogy édesapád, vagy édesanyád tette meg az első lépéseket, de neked kell megtenni a másodikat, mert csak úgy működik. 

farmerlanya_polya_k_do_ri.jpg

Mérhetetlenül örülök annak, viszont, hogy azért nem teljesen tűnt el a remény, abban a tekintetben, hogy igenis van, aki oda áll, beleáll a vállalkozásba, odateszi magát, annak ellenére, hogy akár valami fontosat a háttérbe szorítson.

Nem másról beszélek, mint Polyák Dóriról, a PolyFruct Kft. agronómusáról, akiben egy magabiztos, határozott, és nem mellesleg szép fiatal lányt volt szerencsém megismerni.  Családi gazdaságuk nem véletlenül sikeres. Erről is beszélgettünk.

A múlt megismerésének fontossága

Alapvető kérdés, hogy te magad mennyire is tartod lényegesnek a múlt hozadékát.  Amennyiben a meglévő vállalkozást szeretnéd magadhoz „csábítani”, akkor persze, hogy az. A múltból tudsz építkezni. Igazából szerencsés is vagy, hogy az első lépést megtették, neked csak folytatni kell lépegetést, a mai trendekkel, a mai könnyedséggel és nehézségekkel. „Édesapám a főiskola elvégzése után került a Városföldi Tsz.-be agronómusként és ennek felbomlása után 1991-ben kezdte el a vállalkozásunkat.” –mondta Dóri, hiszen családja már régóta mezőgazdasággal foglalkozik. Felismerte a lehetőséget, hiszen minden csak egy esély, hogyan is látod a kezdetet a saját magad útján.

Ne bújj el az iskolai tanulmányaid mögé

Mikor eljön az idő, érezned kell, hogy Most van az a pillanat, amikor felnőttél. Segítened kell, mert egy olyan esemény történt a családi vállalkozásban, hogy Te vagy az egyetlen, akinek lépnie szükséges. „A termelésben aktívan 1,5-2 éve veszek részt. Gödöllőn mezőgazdasági mérnökként végeztem, ez után tervben volt a növényorvos mesterszak elvégzése is, de az élet úgy hozta, hogy a cégünk akkori agronómusa az államvizsgámmal egy időben ment el, így kézenfekvő volt, hogy én lépek a helyére.”-meséli. Te is megtudnád tenni ezt a lépést, hátrahagyva a egyetemet, az ottani barátokat, a bulizást? Dórinak sem lett volna mindez kötelező, élvezhetné a laza napokat, de eszébe sem jutott, hogy másképp kellett volna döntenie.

Végzettség kontra tapasztalat

Tudom, hogy vannak, akiknek még mindig nehéz elhinni, de azért, hogy sikeres légy tenni kell, nem fog az öledbe hullani. A megszerzett tanulmányaink csak a gyakorlattal fognak sikereket elérni, mert a saját bőrünkön tudjuk megtapasztalni azt ami előre viszi, vagy azért mert hibáztunk és azt már nem követjül el újra, vagy azért, mert jól döntöttünk és annak megfelelően lépünk tovább. Dórival is beszélgettünk erről, mennyire fontos szerinte a végzettég. „Sokat tanultam az egyetemi évek alatt is, részben az órákon és részben pedig azoktól a szaktársaimtól, barátaimtól, akiket ott ismertem meg, de mégis úgy gondolom, hogy teljesen más amikor az ember a saját bőrén érzi, hogy minden egyes döntésnek mekkora felelőssége van, milyen az, amikor a technológiában precízen elvégzünk minden feladatot és az aszály, egy jégeső keresztül húzza az éves munkánkat. Az a véleményem, hogy a végzettség sokat számít, de emellett legalább olyan fontos a hozzáállás és a szakmánkkal szembeni alázat.”

Merj kérdezni

Akármennyire is modern világot élünk, a Google, a közösségi médiában megtalálható csoportok, a kérdezz-felelek, gyakori kérdések és társai nem fognak neked sosem, olyan hiteles választ adni adott problémádra, kérdésedre, mint mikor a saját berkeiden belül kérdezel. Tudom, hogy fiatalon azt hisszük mindent tudunk, mert tanultuk, láttuk, olvastuk. DE azt a tudást, amit már valaki megtapasztalt a vállalkozása építése kapcsán, aki már minden olyan ingeren túl van, mint aminek te még csak az ¼- vel sem találkoztál, na attól kell igazán kérdezni, mert ott van minden benne, mert átélte, nem olvasta, nem mondták neki, hanem a saját bőrén tapasztalta. Szerintem mindenkinek van egy „mentorja” legyen egy barát, egy társ, egy szülő, egy jó kolléga, akitől lehet és kell is tanulni. Dórinak is van segítője. „Szakmai téren édesapámtól tanulok a legtöbbet, de szerencsére sok olyan gazda társ van a környezetünkben, akik már kezdettől fogva nagyon segítőkészek voltak és gyakorlati tanácsokkal elláttak. Sikerült nagyon jól választanom szakmai gyakorlati helyet, rengeteget tanultam ott a munkához való hozzáállásról, a munkaszervezésről is. A növényvédős szaktanácsadónktól is nagyon sokat tanulok, minden alkalommal, mikor együtt megyünk ki a határba.”-mondja

Foglalkozz komolyan az adott témával

„A listáról is listát írok”-mondja Dóri, akinek mára már kisujjában van a munkaszervezés. Az első napjai nem teltek egyszerűen, de mostanra sikerült kidolgozni a saját munkafolyamatait, hogy a simán induljon minden egyes reggele. Ugyanis mielőtt az gondolnád, hogy egy „kész” vállalkozásban nincs már semmi dolgod, akkor sajnos nagyon tévedsz. Az alapok lehet megvannak ,de ahhoz, hogy flottul működjön minden, oda kell tenned magad, készülnöd kell a következő napra, hétre, hónapra. Nem lehetséges félvállól venni a teendőket, magadnak kell kialakítani a saját rendedet.

Ha már mindez megvan, akkor jól fogod venni az eléd gördülő akadályokat. Nézzük csak mennyire is vagy „szerencsés” hasonlóan Dórihoz! Egy családi vállalkozás része vagy, van segítséged, mindig lesz valaki melletted, tudsz kitől kérdezni, adottak a feltételek, hogy tapasztalatot szerezz, saját rendszert tudsz felépíteni, saját magadnak járod az utat.

Kell még sorolni a rengeteg lehetőséget, ami körül vesz? Persze, hogy nem, de mindenkinek mérlegeljen, mert ne feledjük, hogy családi vállalkozásban dolgozni lehet a legnagyobb áldás, de a legnagyobb átok is. Dóriéknak sikerült szerintem neked is menni fog, ha akarod.

 

 

Szólj hozzá

blog