2017. sze 25.

Mit jelent a mezőgazdaságban dolgozni?

írta: Farmer lánya
Mit jelent a mezőgazdaságban dolgozni?

Különösen érvényes a mezőgazdasági szakmára, hogy vagy szereted és csinálod, bármilyen feladatot kell elvégezned, vagy inkább hagyd abba és keress más foglalkozást. Ahhoz hogy igazán mezőgazdásszá válj, kell egyfajta elszántság, magabiztosság, mert nap, mint nap kaphatsz olyan pofonokat az élettől, hogy eleshetsz, de tanulva ebből felállsz, és újra kezded.  Alapvetőleg minden embernek megvan a maga hivatása, amire specializálódik, de egy gazdásznak egyszerre kell lennie fizikai munkásnak, gépésznek, állattenyésztőnek, állatorvosnak, növénytermesztőnek, kereskedőnek, üzletembernek, családfőnek.  Szükség van arra, hogy minden területen észnél légy, ezért is érzem, hogy ez a szakma a mi hivatásunk, hobbink, életünk, a nap 24 órájában.

 

 „A látszat mindig csal”

Olyan sokszor elgondolkozom, azon, hogy milyen sokan lenézik azt, ha az ember a régi kifejezésben véve „paraszt”, vagy a mostani nyelvekben gazdász, földműves. Na de miért is? Talán mert nem lakik egy városi házban, nem jár el ebédelni vagy vacsorázni a „Leroy-ba”, nem költ magára, nem költ több ezer forintos ruhákra vagy autókra és még sorolhatnám. Egyszerűen élni, kit zavar ez? Mindene megvan, amire csak szüksége van! Volt már hogy én is meglepődtem és rácsodálkoztam, olyan emberre, aki tanyán élt, nagyon rossz körülmények között, mindig gumicsizma volt a lábán tájszólással beszélt, csak a tehenei érdekelték, hogy legyen előttük jó minőségű széna, a pénz teljesen hidegen hagyta, pedig olyan hatalmas vagyon halmozott fel, hogy hihetetlen. Természetesen ez csak egy példa volt, hogy a szakmán belül is megvannak a végletek. Általánosságban mondhatom, ha egy gazdásznak pénze van, akkor földet, állatot, gépeket vesz, hogy tudja fejleszteni a gazdaságát, a látszatra pedig egyáltalán nem költ. Csak hogy lássátok picit a számokat is egy új kombájn ára márkától függetlenül eléri a 100 millió forintot, egy új traktor ára 20 millió forintnál indul, egy talajmunkagép szintén 10 millió forintnál kezdődik, és még sorolhatnám. 

Fel lehetünk e készülve a váratlan eseményekre?

Bármilyen esetben előfordulnak váratlan események, főképp igaz ez a mezőgazdaságban. Folyamatosan kivagyunk téve az időjárás viszontagságainak, a hidegnek, a melegnek, az aszálynak, a belvíznek, jégesőnek, viharoknak. Nem egyszer, nem kétszer fordult elő, hogy megtervezted a következő napi munkát, a talaj előkészítést, vetést, permetezést, vagy épp az aratás és éjszaka az időjárás jelentéstől eltérően leszakad az ég, tehát újratervezel, szétnézel a területeken, mert lehet egyik helyen esett az eső, de 500 méterre már száraz a föld. Az időjárást jelentő applikációk a telefonomon mindig élnek. Ez csak egy kisebb példa a sok közük, de beszélhetünk, arról, is hogyan függünk a földtulajdonosoktól, a földbérleti díjaktól, a területalapú támogatástól, a kereskedőktől, milyen konstrukcióban, milyen fizetési határidővel kapjuk meg a műtrágyát, vetőmagot, növény védőszert, illetve milyen áron vásárolja fel tőlünk a megtermelt terméket. Összhangra kell törekedni, mert ha az egyik tényező nem megfelelő, akkor borulhat minden. Egy év mindenedet elviheti, ha nem figyelsz oda, ezt minden mezőgazdaságban dolgozó tudja, ezért mindig minden esetbe felkészültnek kell lenni.  

 Előítéletek

Pár nappal ezelőtt jót mosolyogtam magamban, ugyanis jött hozzánk egy „városi” ember, akinek bizonyos területet kellett megmutatnom, hogy hol is helyezkedik el, mire jeleztem a számára, hogy várom a településünkön megadva számára a címünket, jöjjön oda egy megbeszélt időpontra. Nem is értettem, hogy telefonon keresztül mindenáron azt akarja, hogy én menjek érte egy másik településre és majd onnan menjünk, persze mondtam, hogy nem, jöjjön csak nyugodtan. Megérkezve, csodálkozva nézett rám és elkezdte dicsérni, hogy milyen szép helyen dolgozunk, és hogy ő ez nem is gondolta volna, egy ilyen pici településen, hát ezt nem is érti. Kiderült számomra, hogy ez az illető a napi munkájából adódóan folyamatosan termelőkkel van kapcsolatban és mégis is előítélete volt. Akkor, nem is kell, csodálkozzunk, hogy a beavatatlanok teljesen más véleménnyel vannak irányunkban.  Hát nem érdekes és elgondolkoztató?

Hajnali ébredés

A mezőgazdasági munka nem 8:00-kor kezdődik miután megittam a kávémat, és nem fejeződik be 16:30-kor. Teljes mértékben 0-24 óráig tartó elfoglaltságot von maga után. Reggel hajnalban már ébredés és mire nyolc órát út az óra már szinte mindent elrendeztél, (hányszor előfordult már velem, hogy egy hajnali ébredés után, jár az agyad, intéznéd a teendőket, telefonálnál, ránézel az órára és még csak 6:30, ezért kicsit vársz még) körül jártad a határt tudod, hogy melyik területtel mi a teendő, ha alkalmazottakkal dolgozol, mindig tudod, hogy milyen feladatokat adj nekik. Természetesen külön kell választani, hogy mekkora gazdaságban dolgozol, vagy esetleg mekkora gazdaságot kell irányítanod. Lehet ez egy kisebb családi vállalkozás, vagy épp egy nagyon cég több ezer hektárral rendelkező földterülettel, ahol egy komoly alkalmazotti gárda van mögötted. Egyik sem könnyű. Mindkét formának megvannak a maga szépségei és persze a hátrányai is. Mi a családommal minkét formát átéltük és jelenleg is benne dolgozunk! Bármilyen szinten dolgozunk is ebben a szakmában egy a lényeg, hogy imádjuk, amit csinálunk!

Szólj hozzá

blog