Farmer Lánya

AgroWoman-Nők a Mezőgazdaságban

Magyar Dinnye, ahogy mi szeretjük, avagy hogyan kerüljön finom dinnye az asztalra?

Egy kedves kis családdal töltöttük a hétvégét a szántóföldi szafarin, mely során benéztünk a dinnyeföldre, mert kíváncsiak voltak milyen munkafolyamatok zajlanak éppen. Innen alakult ki egy jó kis téma amely arról szólt,  hogyan válaszunk érett, lehetőleg finom dinnyét, legyen szó sárgadinnyéről, vagy épp görögdinnyéről. Szó esett arról is, hogy bárki bármit mond a magyar dinnyének nincsen párja, mind amellett, hogy nagyon finom tud lenni, igen kellemes hűsítő a nyári melegben.

received_1852633798134396.jpg

Kezdő profik

Beszélgetésünk kapcsán elkezdtem figyelni az embereket, akik dinnyét szeretnének vásárolni a szupermarketekben, vagy épp a piacon. Élvezetes volt nézni, ahogyan az emberek az internet adta lehetőségek alapján, az ott tanultakat alapul véve próbálták tanulmányozni, hogy egyes dinnyék milyennek lehetnek. Jó a hangja? Jó a színe? Akkor biztosan érett, vagy nem?

Vásárlói igények

Számba vettem egy pár dolgot, mi az amit észrevettem. Először is a vásárlói igények nagyon különböznek, lehet egy sárgadinnye valakinek nagyon finom, de lehet, hogy nem. Mire gondolok?

Maradva a sárgadinnyénél

sa_rga.jpg

Azt hiszem nem fogok nagy titkot elárulni, hogy a sárgadinnyét érettségi állapotát a legegyszerűbb felismerni. A legtöbb sárga színű. Természetesen több fajtája van, itt is sokat jelent ki melyiket szereti, „gerezdes” sárgabélű (pl: Centro), vagy cseres héjú „cukordinnye” (London), esetleg a rögbi alakú, sima héjú mézdinnye (Amarillo). Mindegyik finom a maga nemében, és mindről elmondható, hogy akkor a legédesebb, ha ránézésre látjuk a sárgás színét, megszagolva érezzük a finom kellemes illatát. Viszont az igaz, hogy a szárától leszedve a dinnye tovább érik, és a sárgadinnye könnyen romlik. Nem lehetséges több napi eltárolása. Ahhoz, hogy a piacon, illetve a szupermarketekben pár nap múlva is eladható legyen még a teljes érés állapota előtt szükségszerű leszedni, mindenképpen késsel, egy kis „szárcsutkát” hagyva, ami nem befolyásolja a finom ízét.

Miért fontos,  egy kis szármaradvány megléte a sárdadinnyén?

A piacon hallottam, ahogy egy kedves vásárló azon kötekedett az eladóval, hogy a sárgadinnye (ami mellékesen tökéletesen érett volt) szerinte biztos nem érett teljesen, mert rajta maradt a szár egy darabja, meg amúgy is....(mást nem tudott mondani). Alapvetőleg a sárgadinnye akkor teljesen érett, ha magától esik le a szárról ez így igaz, azonban ezt a dinnyét vagy aznap, vagy másnap el is kell fogyasztani. A nyári melegben, hűtés nélkül nem tárolható el, gyorsan romló finomság. Ezért szedik le kicsivel hamarabb, na persze nem „zöld” állapotában, mondjuk 50%-os, hanem 95%-os érettségnél. Ebben az esetben szintén érett dinnyét kapunk, mire a konyhánkba kerül.  

Ha a nagy dinnyét választom, az nem lesz olyan finom?

Olvastam egy cikkben, hogy nem érdemes nagy dinnyét választani, mert az nem olyan ízletes....nem tudom, ezt honnan találta ki a cikk írója, de akkor még nem evett igazán jó dinnyét! Teljesen független az íze a görög, vagy sárgadinnyének a nagyságtól. Van olyan kereskedőm, aki csak a 14 pluszos görögdinnyéket viszi, mert isteni finom, mézédes, gyönyörű piros belsejű és szeletelésre tökéletesen alkalmas. Az dinnye íze nagyban függ a dinnye fajtájától, a termelő által használt technológiától, a víz mennyiségétől, a napsütése órák számától stb., de attól nem hogy hány kilogramm adott dinnyefajta.

Nézzük a görögdinnyét

rawpixel-653771-unsplash.jpg

Amin mindig nevetek és rögtön bocsánat is mindenkitől, de mikor látom, hogy az áruházakban kiveszik a görögdinnyét és elkezdik ütögetni, kopogtatni majd megállapítják, hogy hangzás alapján biztos finom....hát biztos igazuk van, talán néha be is jön.

 

Azt nem árt tudni, hogy az áruházakban lévő görögdinnyék és sárgadinnyék is több minősítésen is átesnek, tehát már alapból felesleges a kopogtatása, mert érettségükkel nem lehet baj, az ízük viszont otthon fog kiderülni.

Tapasztalatból mondom, hogy csak is az igazán hozzáértők, mondhatom „profiknak” azokat, akik hang alapján megállapítják a görögdinnye érettségét. Az, hogy tenyérrel „paskolom” nem fogja nekünk ez megmutatni. Nem beszélve, az sem mindegy, hogy mikor figyelek a hangra, teljesen más egy reggeli és egy 30 fokos hőségben egy délutáni hang...Több minden együttes érvényesülése szükséges ahhoz, hogy egy görögdinnye leszedésre kerüljön.

Hogyan válaszunk mézédes görögdinnyét mégis?

Maradjunk annál, hogy egy laikus hogyan is válassza ki a megfelelő dinnyét, amit szeretne desszertként tálalni a kertben a vendégeinek, vagy saját magának.

  1. A piacon, vagy termelőtől vásárolj

Görögdinnye esetében is inkább a piaci árusokat ajánlom, mint az áruházakat. Alapvetőleg azért is, mert az áruházakban egy nagyobb raktárkészlet áll rendelkezésre, több napig áll a dinnye, de egy „jó” piaci árus nem vásárol be csak, amennyit egy vagy két piaci napon elad, vagyis frissebb dinnyére számíthatunk.

  1. Méret

Említettem már a méret nem lényeges, teljesen független az ízétől. Magyar szokás a nagyobb dinnyék vásárlása, a németek például a „baby” dinnyét kedvelik, de csak azért mert elfér a hűtőben. Jómagam a nagy dinnyét szeretem felvágni, nekem az az igazi, de ebben eltérhetnek a vélemények.

  1. A kocsány „könnyezése”

Ez azt jelenti, hogy a kocsány végén van e egy kis piros csepp. Ha ilyet találsz azonnal vedd meg, ott tuti hogy mézédes dinnyét fogsz falatozni!

  1. A kocsány elszáradása

Nem kell megijedni, ha ilyennel találkozunk, az csak azt jelenti már hamarabb le lett szedve, de íze finom lehet.  Nem mellesleg a régi motorosok visszavágják, hogy ne látszódjon a száradása.

  1. Figyeld a hasát, a „sárgáját”.

A görögdinnyén van egy folt, a hasán, úgynevezett „sárgája” (vagyis én így hívom), ez a dinnyének azon része, ami a szántófölddel érintkezik,  ha ez a szín igazi sárga már már narancs és jó nagy, akkor érdemes azt választani.

  1. Vágasd félbe a dinnyét

Ha nem vagy biztos magadban, attól vásárolj, aki félbe, vagy akár negyedbe vágja a dinnyét és máris látod az állagát, a színét, a héjának vastagságát, a szép fekete magokat! Lékelésről már ne is álmodjunk az már jó ideje TILOS, de ketté vágva mindent látsz, amit szerettél volna.

shenggeng-lin-684773-unsplash.jpg

Remélem tudtam kicsit segíteni, használjátok ki a nyarat. Pihenjetek sokat, élvezzétek a  finom hűtött görög, vagy sárgadinnye ízeit.   

 

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Farmer Lánya