Farmer Lánya

AgroWoman-Nők a Mezőgazdaságban

Vidéken újrakezdőknek

simon-matzinger-460939-unsplash.jpgEgy régi jó barátom felhívott, hogy tudnék e segíteni, nem e maradt egy kis napraforgó ocsúm. Hirtelen nem is értettem, már azon meglepődtem, hogy tudja egyáltalán mi is az. Tősgyökeres pesti fiatalemberről volt szó, és mivel ismertem tudom, hogy minden, ami Pesten kívül esik, minden, ami már vidéknek számít olyan távol áll tőle, hogy azt kifejezni sem tudom.

Egy döntés

Természetesen érdekelt, hogy miért is kérdez tőlem ilyet, ezért egy igen hosszú beszélgetés során kiderült, hogy úgy döntöttek a feleségével, hogy vidékre költöznek és új életet akarnak kezdeni. Az ocsúra pedig azért van szükség, mert az egyik ismerősének (aki fiatal mezőgazdasági termelő) lenne rá szüksége, és beszállna az „üzletbe”, ez pedig elősegítené a vidéki élet első lépéséhez.

Jól átgondoltátok?

Persze a kérdésem rögtön az volt, hogy komoly? Biztosan ezt akarjátok? A feleségével együtt ahogy említettem Budapest volt számukra a minden, ha valaki a külső kerületekben lakott már vidékinek mondták és akkor most tényleg le akarnak költözni? Nagyon kíváncsivá tettek, hogy mi az, ami miatt így döntöttek, mi az ami ennyire elszántá tették bennük a vágyat, hogy egy pár száz fős faluba éljenek. Mondanom sem kell, hogy fél év után eladták a megvásárolt házat és visszaköltöztek a nagyvárosba.

Mi is történt?

Vidékbe menekülés nem megoldás. Hirtelen döntésük volt, mert mindkettőjük munkája megszűnt, azt gondolták, hogy itt minden könnyebb, egyszerűbb...Megtapasztalták, hogy nagyon nem az. Az ember hozzá tud szokni a változáshoz, az új kihívásokra felkészül, a váratlan helyzeteket tudja kezelni, ha akarja. Nagyon nem mindegy, hogy arról van szó, hogy á menjünk vidékre, mert ott milyen jó lesz nekünk, kevesebbért házhoz jutunk, kisebb a rezsi költség, aztán majd lesz valami. Ez a hozzáállás vezetett ahhoz, hogy pár hónap után megbeszélték, hogy ez nem nekik való, megkérdezték maguktól, „mit keresünk mi itt” és máris belátták, hogy rossz döntés volt, mert nem ezt akarják.

Tudd, hogy mit akarsz

Nem elég, hinni valamiben, nem elég várni a csodát, nem elég a  menekülési kényszer. Igenis át kell gondolni. Ha vidékre szeretnél költözni és új életet akarsz kezdeni, támogatom a döntést. A vidéki élet lehet maga csoda, és lehet valami más is. Mindenkinek megvan a maga hozzáállása, valaki innen el, valaki pedig ide vágyik. Nagyon fontos, hogy mérlegeljünk, készítsünk egy listát, egyik oldalon legyen a „miért is akarok vidékre költözni? Másik oldalon pedig a „miért élek Budapesten„, de figyelj oda, egyik oldalon sem lehet a másik oldalra való hivatkozás, vagyis erre gondolok, azért akarok vidékre költözni, mert már unom Budapestet, vagy hasonlók, hanem inkább azért akarok vidékre költözni, mert szeretnék egy nyugodt környezetben, csendes kis faluban élni. Nézd össze, majd a végén összegezve látod, melyik oldal a nyerő. Amennyiben a vidéki oldalt nyert, akkor az még csak az első lépés volt, az elhatározás, ezután jön csak a java.

Légy felkészült

Találd meg azt a települést, azt a környezetet, ahol szeretnél élni. Járj után a településnek, hányan laknak, mennyi időre van egy nagyobb várostól, milyen a közlekedés, van e vasútállomás, buszállomás, van e bolt, orvosirendelő, óvoda, iskola stb. Kik laknak a településen, milyen korosztály van többségben, mi a fő tevékenységük, bele tudod e magad képzelni a velük való jó szomszédságba?

Tölts el egy pár napot vidéken

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van ismerőse vidéken, kérdezd meg, hogy esetleg egy pár napra odamehetnél e, vedd ki a részed a kerti, házi munkákban. Ha véletlenül nem lenne egy ilyen jó barát, már rengeteg lehetőség vár rád, hogy kipróbáld magad vidéken, akár egy tanyán, az ottani feladatok elsajátításával, vagy inkább egy kis belekóstolásával. Rövid idő alatt kapsz egy képet arról, hogy egyáltalán akarod e ezt, vagy inkább lehűtöd a fellángolásodat, és maradsz a városban.

Higgyetek nekem a vidéki életformát valaki vagy szereti, vagy nem, nincs köztes megoldás, nincs kompromisszum.

Ha ezt választod, felejtsd el a tévét, ne is álmodozz arról, hogy hétvégente bent fekszel az ágyban, ki sem bírnád, hogy a szobában pihengess, hiszen vonz a kert, kint fogod jól érezni magad, de csak abban az esetben, ha tényleg ezt akarod.

Segítségre van szükséged ne tétovázz kérdezni, tanácsot kérni, minél jobban utána nézel, annál nagyobb képet fogsz kapni, ami segít a döntésben.

Facebook oldaldoboz

Farmer Lánya