Farmer Lánya

AgroWoman-Nők a Mezőgazdaságban

Traktor kisokos: mielőtt kipróbálnád, ezt érdemes tudnod róla

Kedves Szülők, hányszor fordult már elő, hogy traktort, pótkocsit maketteket vásároltatok a gyerekeiteknek? Fiúk, Lányok, hányszor jártatok Budapesten a Hungexpon mezőgazdasági kiállításon, ahol a gyönyörű, csillogó, hatalmas traktorok mellett sétálva azon gondolkoztatok, hogy milyen jó is lenne, ha meg tudnátok lepni magatokat, barátokat, kisfiútokat, kislányotokat egy traktorozási élménnyel? Tudjátok, hogy milyen érzés traktorosnak lenni?

Életérzés 

A traktorozás nem más, mint egy életérzés. Szavakkal elég nehéz leírni azt, hogy mit is érzel, mikor megmozdul alattad 300 lóerő.

mf_-01.jpeg

Ki is a jó traktoros?

A traktorosok a mezőgazdaság fontos alapjai, azt hiszem, hogy bőven mondhatjuk, hogy rajtuk múlik termelési mennyiségek és minőségének közel 100%-a. Sokszor azt hallom, vagy azt olvasom, hogy a traktorosokat lenézik, a munkájukat nem becsülik. Pedig nélkülük, nincs termelés, ők a folyamat egyik nélkülözhetetlen elemei. Tudásukat inkább becsülni kell, hiszen igen nagy felelősség van rajtuk. Nemcsak a termelés fontos részei, de az általuk vezetett traktorok is nagy becsben vannak tartva, egy igazi „jó” traktoros ismeri minden egyes „pocikáját” adott gépnek, rögtön meghallja ha nem úgy duruzsol, ahogy kellene. Egy traktoros tudása felbecsülhetetlen és nélkülözhetetlen a termelésbe.

Szeretitek a legót?

A legtöbb traktoros szerintem ezen nőtt fel. Hányszor láttam már, hogy apró darabokra van szedve egy traktor, majd pár nap múlva máris indulásra készen áll a következő feladatra.

Szerintetek egy traktorosnak érteni kell a szereléshez, vagy csak hajtani a gépet? Szerintem ez nem kérdés, a szerelés együttjárója a traktoros hivatásnak. Itt máris megmutatkozik, hogy valaki azért választotta ezt a szakmát, mert nem volt más lehetősége, vagy mert tényleg érdeklik a gépek, és azok működése.

A technika a mezőgazdasági vonalon is modernizálódik

traktor_belso.jpg

A mai fiatal generációnak könnyebb a dolga, vagy mégsem? A mai gépek már tele vannak modern újításokkal, GPS, robotkormány stb., de láttunk már belülről egy ilyen gépet, ami tele van „kütyüvel”? Eltudnánk vajon vezetni? Nem kevés szakértelem kell hozzá higgyétek el. A felelősség nem kicsi, beállítani ezt a rengetek „kisokost”, hogy azt csinálja, amit szeretnénk, -például úgy vessen, ahogy betápláljuk a rendszerbe- de vajon tudjuk, hogyan is kell?

Mi a különbség a traktorok között?

jd_vs_massey_ferguson-01.jpeg

Mindegyik traktor más, mindegyiknek megvan az előnye, és a hátránya is. Az hogy ki milyen traktor választ gazdaságába teljesen személyiség függő, mint ha egy személyautót is vennénk. Valakinek a zöld, valakinek a piros, vagy a kék szín tetszik és ahhoz mérten hozza meg a döntését. Egyesek csak egyfajtára esküsznek, és úgy építik fel a gazdaságukat, hogy a legkisebbtől kezdve a legnagyobbig csak egy márka képviselteti magát. Van ahol, a szivárvány összes színe megtalálható.

Mi is ebbe a kategóriába esünk. Valahogy mindig úgy alakult, hogy nem tudtuk összehozni, hogy csak egy márka legyen megtalálható nálunk, de lehet nem is igazán baj ez. Ennek köszönhetően a márkák közti különbségeket igen jól megtapasztaltuk és már tudjuk azt, hogy melyik vált be igazán, melyik az ami nagyobb teljesítményre képes, melyiknek jobb a fogyasztása, melyiket könnyebb kezelni, szervizelni, melyiknek könnyebb beszerezni az  alkatrészeit stb.

Ha bármilyen kérdésetek van itt tudtok érdeklődni: tanyaelmeny@gmail.com

 

Facebook oldaldoboz

Farmer Lánya