Farmer Lánya

AgroWoman-Nők a Mezőgazdaságban

Tanácstalan szülőknek: szünidei ötletek, amikre eddig nem is gondoltál

werner-sevenster-54429-unsplash.jpg

Dolgozol telnek a napok, majd szembesülsz azzal, hogy már megint itt az őszi, tavaszi, és nyári szünet. Mit csináljatok? Hova vidd a gyerekeket, mi az amit még nem láttak? Mi az ami leköti őket és egy csodálatos napot tudtok együtt eltölteni? Egyszer csak eszedbe jutnak az emlékek, milyen is volt a saját gyermekkorod, mit csináltál? Emlékszel még mivel töltötted a napokat? Jártál vidéken a nagyszülőknél? Segítettél a kertben, vagy csak figyeltek a madarak énekét, élvezted a napsütést azt a fajta szabadságot, amit a friss levegő adhat? Itt az idő, hogy felidézd az elfelejtett emlékeket. Éld át újra és mutasd meg a gyerkőceidnek.

Mit jelent számomra a vidék?  

Szabadságot! Egy olyan világot, amiben azt érzem, hogy meg tudom állítani az időt, ha úgy akarom. Egyszerűen kikapcsolok és csak figyelem a természetet. Tudjátok mit jelent, az, hogy unatkozni? Hányszor fordult elő mikor azt mondtad magadnak, hogy unatkozol? Hányszor láttad a gyerekeken, hogy látványosan szenvednek, mert unatkoztak? A legtöbb vidéken élő ember, ezt az érzést még hírből sem ismeri, mert nincs olyan pillanat, amikor nem lenne teendő a kertben, vagy a házkörül, az állatokkal, vagy esetleg egy kis munka a szomszédban. Nekem is rengeteg izgalmas élményben volt részem minden egyes nap. Kislányként imádtam kint lenni az udvaron, de főleg a szomszéd udvarán. Egy nagyon kedves idős házaspár élt a szomszédunkban, és szinte mindig ott lógtam. Mamám helyett mamám volt „Nénje”.

13e94198b6aaa0ce826dc1f4e7537bc7_1.jpg

Emlékek, mikor még csak a móka és kacagás volt...

Hatalmas kertjük volt, telis tele megannyi feltérképezésre váró kalanddal. Emlékszem, hogy alig vártam mikor érkezik a helyi  kereskedő, aki az utcákat járta és árulta a napos kacsákat, csibéket, annyit adott, amennyit csak akartál. Nénje mindig vett, azután együtt neveltük őket, persze én szerintem csak riogattam őket, mikor a kis helyükön szerettem volna elkapni egyet, egyet, persze csak hogy megsimogassam, mert annyira édesek voltak.

db7a66a6ac103d674cfba0bb5c4f626c_2.jpg

A családi disznóvágások, huu hát azok aztán igazán mesélni tudnának. Most is elmenne egy igazi csapat építő tréningnek családok részére. Összehozott bennünket, kicsit nagyot egyaránt, felhőtlenül beszélgettünk nem számított csak az, hogy együtt vagyunk. Már előző este készültünk, jöttek a rokonok, barátok, ismerősök, szerettem azt az időszakot, készültünk a nagy napra, pakoltuk az üstöket, eszközöket miközben mi játszottunk, vagy inkább felnőtt szempontból csak láb alatt voltunk. Akkor persze ez nem így tűnt. Hiányoznak ezek a napok még most is, de ezeket az emlékeket nem nem veheti el senki.

 Új környezet

 A városban egy teljesen más világ fogadott. A szüleim úgy gondolták több lehetőségem van, ezért szorgalmazták a költözést. Persze ebből a szempontból igazuk volt, mert jobb az oktatás, több iskola közül lehet választani, nagyobb esély van sportolni, magán órákra járni stb. Azonban azt nem tudhatták, hogy mennyire hiányzott a szabadságom, hogy bármikor kimehetek az udvarra, csavaroghatok szabadon, most pedig egy 50m2-es lakásban vagyok, ahol nincs más csak a tévé. Nem lehet úgy elmenni, hogy ne kísérjen valaki, nem tudtam kint lenni a kertben, a már megszokott környezet megváltozott.

Alig vártam a szüneteket, hétvégéket. Amikor csak lehetőségem volt rá, nem táborozni mentem mint sok gyerek, hanem vissza vidékre. Sosem felejtem el, hogy a dinnyeföldön OSB lapból álló kis „házban” laktunk édesapámmal, mert mindig ott akartam lenni kint a területeken. Hatalmas élmény volt, hogy ott lehettem, mikor a dinnyét kamionba pakoltuk, az esti nyársalások megannyi pozitív tapasztalatot adtak. Mennyire szerettem... a legjobb nyarakat töltöttem ott.

Szerencsém van, a természethez közel nőttem fel, folyamatosan az állatokkal, növények mellett lehettem, nem is volt kérdés, hogy itt fogom megtalálni a hivatásomat. Minden szünetben, legyen akár pár nap, vagy egész nyár mindig volt hova mennem, mindig tudtam, hogy jó helyen vagyok.

 Mit tudok ajánlani számodra?

 Hozzuk vissza a családdal, barátokkal töltött időt, a boldog órákat.

Tudom, hogy mennyire nehéz programokat kitalálni egy gyerek számára, hogy mivel üssük el a szünidöket, hiszen már voltatok a  vidámparkban, jártatok az állatkertben, de voltatok már a szabadban? Láttátok az állatokat a természetes környezetükben? Tudjátok, hogy fejlődnek a növények, hogyan lesz egy pár milliméteres kis magból egy  „csoda”? Láttatok már traktort dolgozni, szántani, vetni, aratni?

sa_rika_bari-01.jpeg

 Mindent megtudunk mutatni a számotokra, ezért is jött létre az Élmény Tanya, hogy bevezessen benneteket a mi világunkba. Egy olyan helyre, ahonnan a gyermekeitek el sem akarnak majd menni. Amit eddig csak a tévében láttatok, most átélhetitek. Akár te magad, vagy a gyerekeid vágytak arra, hogy beüljenek egy mezőgazdasági gépbe miközben dolgozik? Itt az alkalom, mert most ez is elérhetővé válik.

Amennyiben felkeltettem érdeklődésedet, látogass el hamarosan induló honlapomra és nézd meg, mi vár rád.

Addig is legyen szó egy esti nyársalásról, bográcsolásról, vagy egy egész napos programról, többféle lehetőség vár benneteket, a következő email címre tanyaelmeny@gmail.com várjuk mit szeretnétek és hozzátok fogjuk igazítani a programjainkat! Ha nincs ötleted, vagy nem is igazán tudod mit is tudnátok csinálni, akkor csak írj magatokról, mi az ami érdekel benneteket, gépek, állatok, természet stb. és az alapján kitalálunk együtt egy remek élményt!

Facebook oldaldoboz

Farmer Lánya