Farmer Lánya

AgroWoman-Nők a Mezőgazdaságban

Beszélhetünk szabadságról egy gazdász napjaiban?

Az idei év első hosszú hétvégéje volt ez a pár nap. Szabadság 4 teljes napon keresztül. Kinek mit jelent a szabadság? george-bonev-251716-unsplash.jpg

Számomra,

azt jelenti a szabadság, hogy kint vagyok a területeken, bemegyek az istállóba, megnézem az állatokat. Csodálom a növények és állatok egyedi fejlődését. Mikor szomorú vagyok, vagy valamiért kicsit morcos, akkor mindig kimegyek a „határba” mert ott tudok feltöltődni. Körülnézek, ami azt jelenti, hogy több órán át kint vagyok, mikor visszatérek tiszta fejjel tudok gondolkozni.

Mikor még gyerek voltam,

sokszor előfordult, hogy a barátaim egy-egy hosszú hétvégéről visszatérve áradozva meséltek, hol jártak wellnessezni, kirándulni. Mikor engem kérdeztek mindig azt mondtam nem voltunk sehol, pedig dehogyisnem, csak még másnak láttam. Belegondolva folyamatosan úton voltunk még a régi Aróval (emlékeztek még erre az autóra?). Kint voltunk a friss levegőn, játszottunk, rengeteg élménnyel gazdagodtunk.

 aro_-01.jpg

Ma már nagyon is értem, alapvetőleg miért is csak egy bizonyos körön belül mozogtunk, hiszen nem lehet ott hagyni a gazdaságot. Mikor az ember saját maga főnöke, saját maga osztja be az idejét, másképp számol, de valójában milyen időt is? Az elmúlt pár nap változásai, a hirtelen jött helyzeteket csak úgy tudjuk megoldani, ha a helyszínen vagyunk, nem valahol wellnessezni. Érdekes, hogy ha még el tudok menni pár napra is, nagyon ritka, ha ki tudok kapcsolni, mindig az otthoniakon jár az eszem, bár lehet hogy én már túlzásba is esem. A tavalyi évben voltam síelni 3 napot egy nagyon jó társasággal, és ott szóltak rám, hogy legyek már itt jelen, mert folyamatosan a telefonon lógtam, hogy biztos minden rendben van e otthon?

Miért is mondom azt, hogy nem lehet ott hagyni a gazdaságot?

Nézzük meg az elmúlt pár napot. Csütörtökön március 15.-én egész nap dolgoztunk a nyári terveken, közben szakadt az eső, estére 14 mm-nek sikerült összegyűlnie, vagyis a tavaszi szezon kezdete, a vetések, permetezések, az állatok legeltetése mind csúszik, kitudja mennyi időt. Teljes mértékben stressz mentes környezetet biztosítva számunkra, péntekre már szervezhettük is, hogy kivel és hogyan, milyen módon tudunk kijutni egyes területekre, mert meg kell próbálni a vizeket leengedni a csatornákba, amik persze már szinte meg is teltek. Mondhatjuk, hogy pénteken ezzel el is telt a nap, mert a kijutás sajnos helikopter híján nagyon nem volt egyszerű, természetesen nem is tudtunk mindenhova odaérni.

Szombaton egy kis öröm a napban, hogy 12 db kisbárány született és szerencsére mindegyikük egészséges. Időjárás előrejelzést nézve, próbáljuk az istállót, az újszülött jövevényeket melegen tartani, mert sajnos kemény időt jósoltak, ami be is igazolódott. Hajnalra az hidegérzetünk mínusz 11 Celsius fok, ónos eső, hó váltva egymást áram nélkül maradva a telepen, perszer az egész faluban nem volt, de az nem vígasztalt. Egész nap hiába készültünk az estére, azért erre nem számítottunk, de a jó csapatnak köszönhetően tudtuk tartani a helyzetet. Sajnos van olyan telep, ahol nem volt ilyen szerencsés az este, több tehén is elpusztult, mert eltaposták egymást, a hideg elől menekülve.

ba_ra_ny.jpg

Vasárnap a kárfelmérés, takarítás, idegesség, aggodalom váltja egymást mit hoz vajon a szezon még? A kinti területeket nem látjuk még mi történt, milyen károkat szenvedtek a növények, rengeteg a víz, a csatornák mindenhol megteltek, elvezetni nem lehet, csak a szerencsében reménykedhetünk, hogy veszteségeink nem érik el a kritikus szintet.

Bízunk benne, hogy az év jól fog alakulni mindennek ellenére, de vajon így is lesz? Ez a mezőgazdaság, mindig ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak. Ahogy a közmondás is mondja:

„Ember tervez, Isten végez”

 

Facebook oldaldoboz

Farmer Lánya