Farmer Lánya

AgroWoman-Nők a Mezőgazdaságban

Vajon mi alapján döntik el, hogy ki kaphat először területalapú támogatást?

A területalapú támogatási kifizetéseknél mi a döntő kiválasztási folyamat? Mi az, ami alapján rangsorolnak, kivel kezdik a kifizetéseket? Vajon nézik, hogy fiatal vagy családi gazda vagy, esetleg számít, ha a céged növénytermesztéssel, vagy állattenyésztéssel is foglalkozik? Számít a méret, mekkora területen gazdálkodok? Vagy csak egyszerűen véletlenszerűen dobja fel a nevedet a program?

raphael-rychetsky-305908.jpg

Szalagcím

A tervek szerint a 2017-es év végéig 205-206 milliárd támogatás előleg kifizetés tűztek ki célul. November közepéig 97 milliárd forint idei támogatás előleget fizettek ki a gazdálkodóknak.  A fennmaradó összeget a következő évben fogják folyósítani, aminek a végső határideje június 30-a. Csakis a gazdák megsegítése miatt természetesen a határidő lejárta előtt szeretnék, hogy megvalósuljanak a kifizetések. A tájékoztatás szerint, annak érdekében, hogy ezek az összegek a mielőbb célt érjenek, egyszerűsítették a rendszer működését.

Mit jelent az egyszerűsítés?

Minden tisztelettel kérdezem, hogy mit is jelent ebben az esetben az egyszerűsítés? Jelenleg sajnos azt tapasztalom, nem hogy egyszerűsödne a rendszer, inkább bonyolódik, ami egyrészt abban mutatkozik, hogy a struktúra megalkotói egyáltalán nem gyakorlatiasak. Vegyünk egy példát: 2017 október 16-án az előleg kifizetésként nem a támogatást kaptuk a számlánkra, hanem egy-két nappal rá egy adategyeztetést. Esetünkben magam adom be a támogatási kérelmet, ezért mi megkaptuk a felszólítást az ügyfélkapura, azonban akinek a falugazdász adta be a kérelmet ott csak a falugazdász kapta meg az adategyeztetésre való felhívást /2017 évi újítás/, vagyis amíg a tanácsadó nem szól, addig a termelő nem is tudja, hogy valami hiba van a kérelmével.

Kivételes esetek

Magam példáját tovább folytatva, nemrégiben elhunyt a környezetünkben dolgozó falugazdász, és a rendszer, még nem tudja kezelni, hogy a hozzárendelt termelői felszólításokat valaki más kapja meg, azért, hogy az aktuális ügyek tovább, gördülékenyen folyhassanak. Tehát jelenleg ott állunk, hogy a másik termelővel nem tudok egyeztetni, mert ő nem tud semmit tenni, amíg nincs papírja, nekem viszont ott a határidőm /10 nap kézhezvételtől számítva/ és be kell adni, nincs mire várnom. Határidőre benyújtottam a kapott adategyeztetést, de mivel a másik „lába” hiányzik addig a rendszer rendezetlennek veszi, vagyis támogatási előleg fizetésre még csak nem is kell gondolnom. Nem tudom ti jártatok e már ilyen vagy hasonló helyzetben?

Minden évben valami igazán jól sikerült újítás

A következő „szuper” újítás, amit sikerült kitalálni, hogy az ügyfélkapun megjelenik az adategyeztetés, letöltöd, megnyitod, a tapasztalt kezek máris nyitnák a következő oldalt: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/, hogy rögtön utána tudjanak nézni a hibának, értesíteni, felvenni a kapcsolatot az érintett termelőkkel. 10 nap áll rendelkezésre, ami egyrészről nem kevés, másrészről viszont nagyon is az. Ugyanis 10 nap melybe beleszámít a hétvége is (mondanom sem kell, hogy hétvégén nem sok ügyintézésre van lehetőség), nem beszélve arról, ha problémás esettel állunk szemben, ahol a megegyezés kétséges. /Erről bővebben később/. Visszatérve, azonban az előző évektől eltérően nem tudod aznap felderíteni a hibát, ugyanis az oldal nem engedi a belépést, csak a következő nap, addig csak vársz és fogadod a hívásokat, hogy mi lehet a baj.

Kiválasztás

Hogyan juthatok hozzá a támogatáshoz „egyszerűen”, mikor minden feltételt teljesítettünk?

Sokszor gondolkozom el azon, hogy vajon a mi alapján döntik el, hogy ki kaphatja meg a támogatási előlegeket a kifizetések indításakor jelen esetben október 16-ával. Nézzük azt, hogy minden rendben van, nem kaptál adategyeztetésre felszólító végzést, a papírjaid (földhasználat igazolások, gazdálkodási napló, számlák stb.) megvannak, és csak vársz. De mire és meddig? Bizonytalanságban vagyunk tartva, mert nem tudjuk, hogyan számoljunk. Minden gazdálkodó, (lehetnek kivételek), de általánosságban mindenki az év végére teszi a fizetési határidőit. Novemberre, decemberre esnek a hiteltörlesztések, az input anyagok, a földbérleti díjak kifizetései, nem mellesleg a következő évi munkálatokhoz szükséges gázolaj, bérek stb. Említettem már, hogy a támogatás nélkülözhetetlen jelenleg a magyar mezőgazdaság életéből?

Mit tudsz tenni?

Nem sokat. Vársz, közben álmatlanul alszol éjszaka, ingerült vagy a környezeteddel és így tovább. Sajnos ez az a helyzet, amikor újabb hitelhez kell folyamodnunk, hogy fizetési határidőre tudjunk teljesíteni. Ez hozza magával azt a körforgást, ami jelenleg a magyar mezőgazdaságot körvonalazza, a „tűzoltás”.

A cél

Minden gazdálkodó szeretné elérni, hogy egyáltalán ne függjön a támogatásoktól. Sajnos jelen időszakban ez nem igazán lehetséges, (tisztelet a kivételnek) a piaci helyzet, a felvásárlási árak, alacsonyak, míg az input árak egyre csak emelkednek, nem beszélve az időjárás okozta kitettségtől. Az idei évben is tapasztalható volt, hogy igazából szinte kereslet sincs például a gabonára. Ismerek olyan gazdálkodót, aki még a tavaly (2016) megtermelt gabonáját sem adta el az árak alakulása miatt most pedig kezd nehéz helyzetbe kerülni, mert az idei termés is ott maradt nála, és nincs kereslet egyáltalán. A tárolók tele vannak, örülhet az, akinek sikerült eladni a megtermelt terményt, hogy ugyan igen olcsón szinte önköltségi áron, de legalább valami visszajött.  

Bízom benne, hogy minden gazdatársam mihamarabb meg fogja kapni a támogatási előlegét, még akkor is, ha esetleg adategyeztetésre volt kötelezett.

Facebook oldaldoboz

Farmer Lánya