Farmer Lánya

AgroWoman-Nők a Mezőgazdaságban

Mit vagy hajlandó fizetni egy szántóföld használatáért cserébe?

Az idei év végéhez közeledve több földterületnek a haszonbérleti szerződését kellett meghosszabbítanunk, amivel alapvetőleg semmilyen problémám nem lenne, csakhogy belefutottam olyan megjegyzésekbe, hogy „hát igazából nem is tudják, mi legyen”, lehet, hogy nekik kellene használni a földet, hiszen most nekem könnyű, művelem a földjüket, termelek rajta, „használom”, majd betakarítom a termést, felveszem a támogatást és milyen jól járok. Természetesen mindezt úgy szeretnék megvalósítani, hogy nincs hozzá szakmai hátterük, eszközük stb. arról nem is beszélve, hogy aki nem tudja megkülönböztetni az őszi árpát az őszi búzától annak nem hiszem, hogy ezt a szakmát kellene erőltetni. Szokás szerint, ha egy kívülállóval, vagy esetleg azzal a típusú földtulajdonossal beszélgetek, aki örökölte a földet és sosem termelt, az nem tudja, hogy ez mivel is jár, hogy „mennyire könnyű nekünk”. Természetesen nem így van, de vegyük is sorba, hogy mit is jelent földhasználónak lenni.

 foldteruletek.jpg

Földhasználat egyben öröm, és egyben kötelezettség is…

Az első és legfontosabb, hogy ha mi vagyunk a földhasználók, akkor mi vállaljuk a felelősséget minden szántófölddel kapcsolatos előírás teljesítéséért, betartásáért.  A földtulajdonos ebben az esetben nyugodtan hátradőlhet, várhatja minden évben a kialkudott bérleti díjat a földhasználótól, más teendője nincs. Mi, mint földet művelő gazdák, mint földhasználók azonban nyakunkba vettük a földtulajdonost kívánságaival együtt, a földhivatali teendőket, az MÁK-os ellenőrzéseket, stb. Mi tartjuk be az előírásokat, nekünk kell megfelelni a kölcsönös megfeleltetésben foglaltaknak, de akár a parlagfű elleni teendőkről is kötelességünk gondoskodni, mivel mi kapjuk a bírságot, ha nem vigyázunk. Természetesen a földből származó hasznokat is mi zsebeljük be, igényeljük a területalapú támogatást, termelünk, a talajmunkától a betakarításig a mi feladatunk a szántóföld hasznosítása, megóvása. Az már hogy milyen haszonnal is jár ez, sok mindentől függ, hiszen az is előfordulhat, hogy hiába minden igyekezetünk, egy rossz döntés, egy rosszul megválasztott vetőmagfajta, annak használata….., vagy az időjárás is befolyásolhatja milyen eredményeket érhetünk el.

Csalogató hírek

A hírekben, rádióban, tévében minden egyes sajtó megjelenésben csak azt lehet hallani, hogy mennyi agrártámogatást kapnak a gazdák adott évben, több milliárdos kifizetések indulnak el a termelőknek, csak azt mindig elfelejtik hozzátenni, hogy ezért tenni is kell. Vegyük a jelenlegi 2017-es példát. Meg sem tudom számolni, hogy hány sajtóközleményben olvashattuk, hogy elindulnak október 16-án az előleg kifizetések, az előző évekhez képest a legnagyobb összegekre számíthatunk. Több termelővel beszélgetve kiderült, hogy még jelenleg november 01-hez közeledve sem kaptuk meg az ígért előlegeket /bár lehet, hogy csak a nem megfelelő termelőkkel beszélgettem…/, de kaptunk helyette, egy adategyeztető levelet, amely szintén egy jól kommunikált időhúzás, hogy minél később fizessenek számunkra. Kérdezem én, hogy május 15-e óta eltelt hónapokban pont akkor küldik ki az adategyeztetési felszólítókat, mikor már fizetni kellene? Ezek azok a dolgok, amit viszont nem közölnek a milliárdokról szóló agrártámogatásokról, és ezt nem látja a földtulajdonos sem. Nem mellesleg azt is elfelejtik közölni, hogy milyen levonásokat kapunk az adott időszakban aktuálisan használatos megnevezésen, vagy ami még ennél is fontosabb, hogy az a lényeges momentum is hiányzik a kommunikációból, hogy a támogatások után adózunk is. Tehát a hírek igen pozitívak mindig csak „kapunk”, csak valahogy ezt mi, mint termelők nem igazán így érzékeljük.

Hírekből jól informált földtulajdonosok

Sajnos a hírekben kapott információk miatt minden földtulajdonos (tisztelet a kivételnek) elkezd számolni, hiszen ez sima matek, aminek a kiszámítása nem okozhat gondot, összeadok, kivonok és már tudják is, hogy mi földhasználók mennyit keresünk adott földterületen, csak az a baj, hogy legtöbbjük nem ismeri a változókat, ezért valótlan végeredményt kapnak. Nem gondoltam volna, hogy elkövetkezik az az időszak, mikor egyes földtulajdonosok azt hiszik, hogy megütötték a lottó főnyereményt, azzal, hogy termőföldet örököltek, hiszen természetesen ezzel együtt örökölték a szakmai tudást adott földterület hasznosításáról. Például a „te miért nem kapsz AKG-s támogatást, akkor több haszonbérleti díjat tudnál fizetni…” hát igen vajon miért nem kapok és még hasonló kérdések. Komoly egyezetéseket kell folytatni egyes földtulajdonosokkal, hogy értsék meg elhiszem, hogy ő azt hiszi, mi milyen jól járunk, de azt az összeget, például a területalapú támogatás teljes összegét nem tudom kifizetni a területért, mert akkor fel kell tennem magamban a kérdést:

 Megéri nekem az ezzel járó összes felelősséget vállalni, időt, energiát, pénzt nem sajnálva, azért hogy akár még deficites is lehet a termelésem?

A válasz általában nem, természetesen vannak jó adottságú területek, de 8-9 aranykoronás szikes kötött talajokon csodákra nem lehet számítani, már vetés pillanatában tudhatjuk, hogy körülbelül milyen évre számíthatunk. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy azt sokan elfelejtik, hogy ha nem lennének agrártámogatások az élelmiszer árak az egekbe szöknének, a termeléshez szükség van támogatásokra, mely közvetlenül kapcsolódik a fogyasztókhoz is, és nem azért vannak, hogy a földtulajdonosokat milliomossá tegyék.

 Előkerült földtulajdonosok

Emlékszünk még a területalapú támogatások előtti időszakra? A szántóföldek el voltak hanyagolva, olyan gyom fertőzöttek voltak, hogy ha a mostani szabályozásokat nézném, nem kevés bírságra lehetne számítani. Az akkori időszakban nem lehetett megtalálni a földtulajdonosokat, ha véletlenül valakit megleltünk, hogy kössünk szerződést, művelnénk a területét, mert mondjuk az általunk használt mellett helyezkedett el, nem kell bemutatnom, hogy egy műveletlen tábla teli gazzal és pocokkal milyen nagy segítségünkre van a termelésben, de a válasz mindig az volt, hogy neki mindegy mit csinálunk, őt nem érdekli. Területalapú támogatások igénylése után viszont olyanok is előkerültek, akiknek nem is volt közük egyes területekhez. A nagy többség a támogatást szeretné, de persze úgy, hogy a feltételek teljesítését ááá azt nem vállalnák, azt intézzük mi.

 Földtulajdonosok közötti különbségek

Nap, mint nap tartom a kapcsolatot a földtulajdonosokkal, van, aki gazdálkodik velünk együtt, van olyan, akinek szolgáltatásban végezzük a munkát, van, akivel haszonbérleti szerződésben állunk. Általánosságban, ha földtulajdonos valamikor gazdálkodott, vagy dolgozott mezőgazdasági cégben, esetleg a régi TSZ-ben, kiosztottak neki területeket, vagy megvásárolta kárpótláson, azokkal tudunk együtt dolgozni. Ismeri a területek minőségét, termelékenységét, reálisan megtudunk állapodni egy adott összegben, ami mindkettőnknek megfelelő. Sajnos van a másik oldala is, ahol azokkal a földtulajdonosokkal kell egyeztetnem, akik csak a tv-ben láttak szántóföldet (örököltek), azt tudják, bár azt sem mindig pontosan, hogy mijük van. Hírekből kapják az információkat, egy jó barát, biztosan ad valami jó tippet, hogy megütötte a főnyereményt és máris elkezdi nekem bemutatni a földjét, hogy mennyi az az összeg, amit ér az ő „nagyon jó minőségű 9 aranykoronás” földje, mert ha nem azt fizetem, akkor műveli, vagy odaadja másnak. Azt gondolom, hogy ilyenkor mérlegelni kell és el kell engedni adott területet, ha nem tudunk megegyezni. Előfordult már, hogy jó akkor köszönjünk el egymástól, mondanom sem kell a következő évben ott volt nálam, hogy mégiscsak jó lenne, ha művelnénk, mert ő igazán nem is tudja, mit kell tenni, nem mellékesen meg is büntették, és még nem is termett olyan jól, mint ahogyan gondolta.

Tanulság

Tudom, hogy mindig is lesznek egyes földtulajdonosok és egyes földhasználók között ellentétek, csak az nem lenne szabad elfelejteni, hogy egymásért vagyunk, szimbiózisban kell együttműködnünk, mert csak úgy lehetséges, hogy mindkét fél igényei megfelelően ki legyenek elégítve. Földtulajdonosnak át kell gondolnia, hogy egy jól működő, akár több éves kapcsolatot, képes lenne e eldobni, mert valaki más, akit nem is ismer, nem tudja, milyen a fizetési morálja, pár ezer forinttal többet ígér a területe műveléséért. Földhasználóként pedig azt kell mérlegelni, hogy  azokért a területekért, amik már évek óta bizonyítottak termelési eredményekkel, megéri e egy nagyobb összegű kifizetés is.

Meg kell találnunk az összhangot, csak ehhez minden érdekeltnek tudnia kell, hogy mi is van a kezében.

 

Facebook oldaldoboz

Farmer Lánya