Ismeritek az összes tökfajta jótékony hatását, vagy felhasználását?

A sütőtök fajtákat, mint például a „halloween” tök mindenki ismeri, szereti, többféle receptek vannak elkészítésükre, mivel, hogyan, mikor fogyasszuk, de találunk többféle díszítési ötleteket is felhasználásukra. Tudjuk, hogy a sütőtök fogyasztása mennyire egészséges, milyen sok fontos vitamin megtalálható benne. Azonban kevésbé ismert a héj nélküli olajtök, annak termesztési folyamata, a belőle kinyert tökmagolaj jótékony hatása, bár már hazánkban is sok helyen megtalálható a boltokban különféle kiszerelésekben.  

tok_kezben.jpg

Halloween

Magyarországon a 2000-es évek elejétől kezdett elterjedni október 31. éjszakájának ünnepe a Halloween. Az amerikai filmekből átvett szokásunk egyre jobban előtérbe kerül és különleges hagyománya alakul ki hazánkban is, elősegítve a töktermesztők és jelmezkölcsönzők boldogulását.

Halloween Tök választás

tok_gyerek.jpg

Hihetetlen számomra, hogy mennyire imádják a gyerekek a tök kiválasztási folyamatát, majd a tökfaragást. A hétvégén egy kedves család volt nálunk látogatóban, mikor is kinéztünk a tökföldre, mert nagyon kíváncsiak voltak, mit is csinálunk ott. Alapvetően mi héj nélküli olajtök termesztéssel foglalkozunk, de ettől függetlenül mindig sikerül halloween töknek való darabokat találni. Eltöltöttünk 3 óra hosszát, hogy a megfelelőt válasszuk ki, ezalatt a terület nagy részét bejártuk, vagy inkább átszaladtunk rajta, de megérte, mert azt az örömöt, ami az arcukon volt a gyerekeknek, hát leírni nem is igazán tudom, az biztos, hogy választottunk olyat, ami otthonra kell, és olyat is, ami az óvodába.

Héj nélküli olajtök termesztés alakulása

tok_kollazs.jpg

A szüleim amióta növénytermesztéssel foglalkoznak, mindig is termeltek tökmagot. Még 5-6 évvel ezelőtt a termeltetők nem találtak olyan termelőket, akikkel tudnának termeltetési szerződéseket kötni. Féltek a termelésétől, az igen nagy a bekerülési értéke miatt. Azokban az években az őszi búza termelése is meghozta azt a jövedelmet, amit elvártak a termelők és nem kellett nagyobb kockázatot vállalniuk. A tavalyi évben azonban minden második termelő olajtökmag termesztésbe kezdett. Miért? Ezt én is sokszor megkérdezem, hiszen ezzel sikerült teljesen tönkretenni a felvásárló piacot. Nem tudom, hogy csak nálunk vagy a mi környezetünkben van így, de még mindig van olyan termelő, aki nem tudta eladni a tavalyi tökmagot, amit megtermett.

Mi okozta ezt a nagymértékű tökmag termesztési kedvet?

Sajnos egyre inkább előtérbe kerül olyan növények termesztése, amik, még ha nagyobb bekerülési értéken, de egy stabilabb jövedelmet tudnak biztosítani a termelők számára. Nem volt ez másképp a héj nélküli olajtök termesztés alakulásában. Magyarország adottságai megfelelőek ahhoz, hogy héj nélküli olajtökmagot termesszünk elsősorban exportra, Németország és Ausztria irányába, de ami leginkább ezt a kialakult helyzetet okozta, az a területalapú támogatás, ami lehetőséget biztosított, arra, hogy plusz támogatáshoz jusson mindenki, aki tökmagot termeszt. Megint 1-0 a kereskedők javára. A tavalyi évben, a hatalmas kínáltra való tekintettel az elkövetkezendő évre is sikerült feltölteni a raktárkészleteket, nagyon jó áron. Rengetek olyan termelő volt, akik, hogy a költségeiket fedezni tudják, olcsón odaadták a megtermelt tökmagot, ezzel sikerült leverni az árat, a kereskedők pedig nem voltak rászorulva, hogy a régi termelők által kitartott áron vásároljanak, sőt volt olyan is, hogy elálltak a termeltetési szerződésben foglaltaktól is. Nem is kell mondanom, hogy az idei évben hiába csökkent felére a tökmagtermesztése, annak ellenére is lasszóval kell fogni kereskedőt, aki felvásárolja a terméket.

Miért éri meg mégis termeszteni?

tokmagkollazs.jpg

A héj nélküli olajtök termesztésének lehetőségei elsősorban a magjának a felhasználásában rejlik. Tökmagolajat állítunk elő belőle, hidegen sajtolással. A hidegen sajtolt tökmagolaj rengeteg telítetlen zsírsavat (omega3, omega6) tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban (tartalmaz E- és A vitamint). A hidegen sajtolás előnye, hogy az ásványi anyagokat, és vitaminokat az olaj megőrzi, mert elkészítése nem magas hőmérsékleten történik. Rengeteg élettani hatása van, de elsősorban a prosztatarák megelőzésében segít.

További élettani hatásai:

  • erősíti az immunrendszert
  • szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését segíti
    •    csökkenti a koleszterin szintet
  • E-vitamin tartalma miatt megőrzi bőröd egészségét, hajad szépségét
  • segít a gyomorsav problémáknál

 A tökmagból készült olajat elsősorban salátákhoz, tésztákhoz használják, de lehet magában is fogyasztani napi 1 evőkanál mennyiségben, lehetőleg éhgyomorra.

Tudtátok?

A tökmag sajtolása során megmaradt mellékterméket, az ún. pogácsát is fel lehet használni. Előszeretettel viszik horgászok, állati takarmányozásra, de felhasználhatjuk saját konyhánkban is.

 

Facebook oldaldoboz

Gazdálkodás a következő generáció szemével